2011. március 26., szombat

Készítsük el veteményeskertünket



Lassan áprilist írunk,egyre jobban melegszik a talaj hőmérséklete,itt az idő,hogy elkezdjük a veteményezést.
Készítsük elő a megfelelő szerszámokat egy gereblyét és egy kapát ezekre mindenképp szükségünk lesz.Szépen átgereblyézzük a talajt ,kiszedjük a kavicsokat és a gereblye hátuljával felaprózzuk a nagyobb rögöket.


A legtöbb zöldséget hagyományos hosszú sorokban vetik.Kisebb térközökben kialakíthatunk 1,2 méter széles ágyásokat,ekkor könnyen hozzáférhetünk az ágyásunkhoz a gyomláláskor és a betakarításkor.
A hosszú sorokban történő vetésnél aki magabiztos zsinór kifeszítése nélkül is húzhat kapával egyenes és a magocskáknak megfelelő mélységű barázdát.Ágyásaink 120 cm szélesek legyenek és útnak is 30cm helyet hagyjunk.Persze van aki a jobb hely kihasználás miatt egymás mellé húzza a sorokat és nem hagy utat. Ha nagyon száraznak találjuk a talajt ,akkor célszerű  a magocskák elszórása előtt beöntözni a barázdánkat.A magokat ritkással és a lehető legegyenletesebben szórjuk ki,majd finoman betakarjuk a magokat gereblye segítségével. Legkorábban és leggyakrabban a saláta,retek,sárgarépa,fehérrépa,maghagyma,borsó magjait ültetjük el.Aki szeretne mákot is ültethet tavasszal kiskertjébe.Szeretnénk,hogy előbb legyen  friss újhagymánk,célszerű dughagymát is vásárolni ,így pár héttel hamarabb fogyaszthatjuk. A dughagymákat 5cm távolságra dugjuk egymástól a talajba,és ugyan így rakjuk a talajba a foghagyma gerezdeket is,gondosan betakarjuk.

Érdekességként néhány növényt elterítve is szélesen veteményezhetünk,ilyen például a sárgarépa.Az előkészített talajon a lehető legegyenletesebben szórjuk el a magokat,majd gereblyézzük el a magokat a talajba,a magok egyenletesebb elosztása érdekében az előkészítéskor követett irányra merőlegesen. Még egy javaslat ,a kötött talajon a sárgarépát és a fehérrépát ültethetjük bakhátra is.Készítsünk nagyobb földhalmot,olyasmit ,mint egy vakondtúrás 20cm -30cm magas, szép hosszú sort és abban húzzunk a barázdát és ide vessük a magokat,így szép egyenes egyenletes sárgarépákat termeszhetünk,ezzel a módszerrel nem lesznek többágasak a répáink.

Bizonyos magokat, mint a bab többsoros módszerrel is ültethetjük.Ebben az esetben a barázdánk 20 cm széles barázdán belül, pedig két sorban ,kézzel és pontos közökben ,ültetjük el a babokat.Végezetül szépen gereblyével ráhúzzuk a földet a beültetett sorunkra.

Pár hét elteltével,mikor már pár cm-esek a zöldségeink,egyelést kell végeznünk a salátánál,reteknél és a répaféléknél is.A cél hogy a lehető legjobb térkihasználással sorakozzanak a növényeink,tehát kihúzkodjuk a sorból a felesleges zöldségeket,így szebb és nagyobb növényeket termeszthetünk.

Mikor már az időjárás is engedi,kiültethetjük az előnevelt palántáinkat,ilyen lehet, káposztafélék,karalábé,paradicsom, paprika. 
Aki nagyobb kerttel rendelkezik ültethet: burgonya,brokkoli,cékla,csemegekukorica,zeller,kelbimbó,padlizsán,spárga, spenót,sóska,sütőtök,főzőtök,cukkini,nagyon bő  a válaszék mindenki válogasson kedvére,ültessen olyan zöldségeket amit szeret és szívesen fogyaszt.





Egy gondosan kezelt veteményes kert,esztétikai értékű is lehet. Alacsony puszpánggal körbe kerített ágyások is dekoratívak. Az emelt ágyások szépen mutatnak kertünkben amit kőből,téglából,fából készítünk. Ültethetünk virágokat és zöldségeket is egy ágyásba csodás látványba lesz részünk,amikor kiéljük kreativitásunk.

Amit magunk termesztünk,sokkal ízletesebb és nem tartalmaz méreganyagokat ,tudjuk mit fogyasztunk.

Jó munkát ,szép időt kívánok az egyedi veteményes kialakításához! 

Grófné Bánó Brigitta facebook

2 megjegyzés:

  1. Hasznos információk, és gyönyörű képek Brigi, köszönöm!! :)

    VálaszTörlés
  2. Szívesen Móni! :)
    Egy szép veteményes is lehet díszítő értékű és dekoratív! :)

    VálaszTörlés