2011. február 19., szombat

                              A változás öt állapota





A természet évezredes megfigyeléséből keletkezett Kínában a "változás öt
állapotának" rendszere.Az élet és a természet valamennyi folyamata öt fázison megy keresztül:van kezdete,kiteljesedése,csúcspontja,visszahúzódása és vége.Tulajdonképpen az emberek is ezeknek a folyamatoknak a harmóniája jelenti az egészséget,míg zavaruk és diszharmóniájuk betegséghez vezet.

 Tűz
A tűz fázisa csupa tett és elevenség,csupa életöröm,az élet felett érzett örömből fakadó mozgás és az "ittlét" lelkesedése.A tűz a meleg és fényes.Erőteljes és serkentő,aktív,fénylő,ösztönző és színpompás.Az évszakok közül az év legaktívabb időszaka,a nyár felel meg a tűznek.A tűzhöz tartozik az élet aspektusai közül a szellem,amely a mi valódi lényünk,valamint a hangok közül a életöröm jele, a nevetés. A funkciókörök közül a szív,a vékonybél,a szívburok és a hármas melegítő rendelhető a tűzhöz.

 Fa
A fa a gyarapodás, a növekedés állapota.A fa legfontosabb tulajdonsága a rugalmasság és a tervezés.Rugalmasnak kell lennie,hogy alkalmazkodhasson,és terveznie kell,hogy felül kerekedhessen az akadályokon és megteremthesse az optimális feltételeket.Ugyancsak a fához rendelhető az agresszió,amelyre az életben elfoglalt hely kiharcolásához és megtartásához van szükség,valamint a mozgást szolgáló inak és izmok,továbbá a kéz- és a lábujjak körmei mint elcsökevényesedett karmok.A fa  évszaka a tavasz,a növekedés és a kezdetek időszaka.A fa-állapotához a máj és az epe funkcióköre tartozik.

 Víz
A víz mi magunk vagyunk! Az emberi test mélyének tartályaiban erőfolyamok 
hömpölyögnek,tengernyi,sőt óceáni energia halmozódik fel,s itt fakadnak az élet forrásai.A víznek a belső mozgékonyság és alkalmazkodóképesség felel meg.Vízből ered a cselekvőképesség és az akaraterő, vagyis a célok elérésének képessége.Maga a cselekvés,a tett végrehajtása azonban már nem a vízhez tartozik,hanem a fa- és a tűz-állapotához.A víz -állapotot híven tükrözik a csontok,amelynek stabilitása és ereje hordozza a testet.Itt található az életerő tartalékai és a lehetőségek csírái.A víz évszaka a tél,amikor a világ elpihen,hogy erőt és energiát gyűjtsön,amelyet a következő esztendőben majd kibontakoztathat.A funkciókörök közül a  vese és a hólyag tatozik a vízhez.

 Föld
A föld-állapota a változás többi fázisának a központja és forrása.Minden,ami él,van és anyagot öltött,a földből származik,benne gyökeredzik,földből lesz,amikor születik,és földdé válik,amikor meghal.Földelve lenni azt jelenti: kiegyensúlyozottnak és stabilnak lenni a világ erőinek játékában. A föld-fázis szabályozza a természet és a testünk ritmikus erőit,az évszakok váltakozását.A föld-állapot évszaka a nyárutó,az érés és a szüret időszaka.A földhöz nem rendelünk irányt,mert ez a középpont.A funkciókörök közül a lép és a gyomor tartozik hozzá.

 Fém
A fém fázisa a szilárdságot és a stabilitást jelképezi.A fém tartja össze és egyesíti a dolgokat,lehetővé téve ezzel a kölcsönhatásukat.Ezért a fémhez tartozik a kommunikáció és a kapcsolat,a távolság és a közelség váltakozása.A hangok közül a sírás kapcsolható a fémhez.A fém évszaka az ősz,a mulandóság és az elengedés időszaka.A fémhez rendeljük a bőrt is,az emberi kapcsolattartás legfontosabb szervét,valamint a tüdő és a vastagbél funkciókörét, mivel mindkettő a felszívásáért és a kiválasztásért felel.

A tartós testi-lelki egészségünk alapja a fa ,a tűz,a föld,a víz és a fém,vagyis az úgynevezett öt kínai elem ,fontos számunkra ezek az elemek harmóniája.Ez a harmónia sajnos sokszor felborulhat ilyenkor segítségül hívhatjuk a drágaköveket és kristályokat,amelyek helyreállítják az öt elem egyensúlyát.Tegyünk azért,hogy harmóniába kerüljön a testünk lelkünk és éljünk egy boldogabb és egészségesebb életet.

Forrás:Michael Gienger-Wolfgang Maier  A szervóra és a kristályok


Grófné Bánó Brigitta facebook

4 megjegyzés:

  1. Azért jó ismerni ezeket, mert könnyebb megérteni az élet jelenségeit. A kínai tanításokban az az egyik legnagyszerűbb, hogy jól értelmezhető szimbólumokat használnak. Jó, hogy írtál erről Brigi!

    VálaszTörlés
  2. Örültem a hozzászólásodnak Zita,nekem is megtetszett az ikertestvéremtől kapott könyvecskében a kínai öt elemről szóló rész,ezért gondoltam másoknak is megmutatom és közzé tettem.
    Én is tanulok folyamatosan új dolgokat és ami hozzám közel áll akkor megírom a blogban.:)))))

    VálaszTörlés
  3. 3 évvel ezelőtt életem mélypontján voltam, és úgy éreztem segítségre van szükség. Egyik barátnőm tanácsára sorselemzőhöz mentem, aki az elemek alapján felállította a rám vonatkozó összefüggéseket, 5 órás fantasztikus beszélgetés során, és új dimenzió tárult elém.
    Azelőtt nem foglalkoztam ilyesmikkel, de ez az elemzés nagyon sokat segített. :D

    VálaszTörlés
  4. Móni ,akkor te már régebben megismerted a kínai öt elem tanítását.Úgy .ahogy neked is,más embereknek is segíthet az öt elem tanulmányozása.Mikor új dolgokat és főleg tanulságos dolgokat olvasunk,tényleg új dimenziók tárulhatnak fel számunkra.Köszönöm Móni,hogy megosztottad velünk a tanulságos sorsfordító történetedet. :D

    VálaszTörlés